Spataderen

Kenmerkend?

Spataderen aan de benen uiten zich als dikker wordende blauwe aderen of als zogenaamde “spinnetjes”, rood/blauwe plekjes die allemaal kleine vertakkingen krijgen. Spataderen kunnen klachten geven. De meest gehoorde klachten zijn: pijn, jeuk, vermoeidheid, een branderig gevoel en tintelingen tijdens rust en/of beweging.  

Ontstaan van de klacht?

Aders vervoeren bloed naar het hart. In de benen moet het bloed tegen de zwaartekracht in omhoog worden gestuwd. Daarom bevatten de aders kleppen die voorkomen dat het bloed terugstroomt. Als deze kleppen niet meer goed sluiten, stroomt er bloed terug in het been. Door de hogere druk rekt de ader uit, waardoor een spatader ontstaat. Spataders kunnen ook ontstaan door veranderingen in de binnenwand van de aders. Dit zijn de zogenaamde primaire spataders. Soms is het een andere aandoening die de spataderen veroorzaakt, zoals trombose. Dan worden het secundaire spataders genoemd.

Uw behandeling kan bestaan uit:

Het is mogelijk om met fysiotherapie de klachten van spataderen te verminderen. Onderdelen van deze spatadertherapie zijn: Houdings- en bewegingsadviezen om de doorbloeding van de benen zo goed mogelijk te krijgen. Oefeningen om de doorbloeding van de benen te stimuleren. Spatadermassage, hierbij wordt terugstroom van bloed naar het hart gestimuleerd.

Resultaat:

  • Minder hinderlijke klachten
  • Plezier behouden en terug krijgen in bewegen
  • Kwaliteit van leven/participatie verbeterd

 Het belangrijke tijdens/na de behandeling is het blijven uitvoeren van oefeningen om recidiverende klachten te voorkomen. 

Binnen 24 uur een afspraak

Bastion Fysio & Fit streeft er naar om de patiënt binnen 24 uur te behandelen. Door de flexibiliteit van ons team zijn wij 6 dagen per week beschikbaar om patiënten in te plannen.  

Specialisten:

           Marjan Rietveld