Bekken fysiotherapie 

Wanneer bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie richt zich op preventie en behandeling van klachten binnen het gehele buik-, bekken-, en lage rug-gebied bij mannen, vrouwen en kinderen.
Het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenbodem en de bekkenorganen beïnvloeden elkaar wederzijds.

Een klacht in het bekken kan leiden tot een functiestoornis in de bekkenbodem en omgekeerd. Tegenwoordig maakt de bekkentherapeutische begeleiding voor en na operaties aan blaas, baarmoeder, darm of prostaat deel uit van een multidisciplinaire aanpak.

De bekkenfysiotherapeut houdt zich bezig met preventie en met voorlichten, coachen, begeleiden en behandelen bij onderstaande klachten:

  • Ongewild urine- en/of ontlastingsverlies
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten, vaak plassen en/of ontlasten
  • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting of de blaas niet leeg kunnen plassen
  • Verzakking van de baarmoeder, de darm of de blaas
  • Pijnklachten in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • Seksuele problematiek gerelateerd aan een functiestoornis van de bekkenbodem
  • Vóór en na operatieve ingrepen in/aan de onderbuik (gynaecologische, urologische en colorectale (darm) operaties)
  • Bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond zwangerschap en bevalling

Bastion Fysio & Fit is aangesloten bij de NVFB, Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en Pré – en Postpartum Gezondheidszorg.

Zie ook: www.bekkenfysiotherapie.nl

 

 

Waar bestaat de behandeling uit?

De bekkenfysiotherapeut geeft voorlichting over de behandeling. Zij is er in geschoold om, als het nodig is, inwendig onderzoek te doen.

Ook kan myofeedback of rectale ballontraining gebruikt worden. De meerwaarde hiervan bestaat uit volledige diagnostiek (onderzoek) en het kunnen geven van optimale feedback aan de patiënt over het uitvoeren van oefeningen van de bekkenbodem. Dit wordt alleen in overleg met u toegepast.

Wordt het vergoed?

Bastion Fysio & Fit heeft met alle verzekeraars een overeenkomst afgesloten. Tot 18 jaar valt fysiotherapie onder de basisverzekering (18 behandelingen). Als wij geen overeenkomst met je zorgverzekeraar hebben of je bent niet of onvoldoende aanvullend verzekerd, dan zijn de kosten voor eigen rekening (soms pas na een aantal behandelingen). Dat verschilt per verzekeraar.  

Bekken fysiotherapie valt onder de aanvullende verzekering. 

 

Binnen 24 uur een afspraak

Bastion Fysio & Fit streeft er naar om de patiënt binnen 24 uur te behandelen. Door de flexibiliteit van ons team zijn wij 6 dagen per week beschikbaar om patiënten in te plannen

Specialisten

MSc. Marian Zegger

MSc. Marian Zegger