Fysiotherapie bij spataderen

Wanneer fysiotherapie bij spataderen?

Fysiotherapie bij spataderen heeft als doel het verminderen van klachten die zich uiten als gevolg van spataderen. Veel mensen hebben last van spataderen.

Spataderen is een veel voorkomende klacht die op elke leeftijd kan ontstaan, maar vooral voorkomt bij ouderen en zwangere vrouwen. Een spatader is een abnormale verwijding van een ader die ontstaat als gevolg van het slapper worden van de vaatwand. De sterkte van de vaatwand is afhankelijk van de samenstelling van het bindweefsel waarmee de vaatwand is opgebouwd. Dit is erfelijk bepaald. Naar mate men ouder wordt, zal het bindweefsel verslappen en neemt dus de kans op het krijgen van spataderen toe.

Spataderen komen meestal voor in de benen. Tijdens de zwangerschap kunnen de spataderen ook voorkomen in de schaamstreek en in de vorm van aambeien.  Spataderen kunnen veel klachten geven. De meeste klachten zijn: pijn, jeuk, vermoeidheid, een branderig en tintelend gevoel (onrustig)tijdens rust en/of beweging.

In de zwangerschap komen spataderen vaker voor. Dit wordt onder andere veroorzaakt door hormonale veranderingen die aanleiding geven tot toename van het bloedvolume en het slapper worden van de vaatwanden. Daarnaast speelt verhoging van de druk in de buik van de (aanstaande) moeder een rol. De verhoogde druk kan de terugstroom van het bloed uit de benen naar het hart bemoeilijken.

 

Waar bestaat de behandeling uit?

De behandeling bestaat uit adviezen en leefregels, om de klachten zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast krijg je oefeningen en specifieke massage, om de doorbloeding te verbeteren. Meestal kun je binnen een paar behandelingen merken dat je dagelijkse activiteiten met minder klachten uitgevoerd kunnen worden.

Bij zwangerschap start de behandeling vanaf de 20e week in de zwangerschap, is wekelijks, en wordt na de bevalling afgebouwd.

Intake & behandelplan

Er wordt een inventarisatie van je klachten gemaakt. Hierbij zal de fysiotherapeut veel vragen stellen over de aard en de mogelijke oorzaak van je klachten en een lichamelijke onderzoek doen om een volledig beeld te krijgen.

Wordt het vergoed?

Bastion Fysio & Fit heeft met alle verzekeraars een overeenkomst afgesloten. Tot 18 jaar valt fysiotherapie onder de basisverzekering.    Als wij geen overeenkomst met je zorgverzekeraar hebben of je bent niet of onvoldoende aanvullend verzekerd, dan zijn de kosten voor eigen rekening (soms pas na een aantal behandelingen). Dat verschilt per verzekeraar.  

Spatader behandelingen valt onder de aanvullende verzekering. 

Binnen 24 uur een afspraak

Bastion Fysio & Fit streeft er naar om de patiënt binnen 24 uur te behandelen. Door de flexibiliteit van ons team zijn wij 6 dagen per week beschikbaar om patiënten in te plannen. 

Specialisten

 

 

Marjan Rietveld

Marjan Rietveld