Oedeemtherapie   

Wanneer oedeemtherapie?

De oedeemfysiotherapeut houdt zich bezig met de behandeling van patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Dit kan zijn ontstaan door een operatie waarbij er lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling, chemotherapie, een operatieve ingreep of een ongeval.

Het lymfestelsel is ontzettend belangrijk voor ons lichaam. De lymfevaten voeren vocht af en maken onderdeel uit van ons immuunsysteem. Wanneer dit proces niet goed functioneert en overtollig vocht niet goed wordt afgevoerd, ontstaan vochtophopingen in de huid en onderliggende weefselstructuren. Een ander woord voor vochtophoping is oedeem.

Lymfoedeem veroorzaakt stijfheid, een zwaar gevoel, zwelling en soms pijnklachten. Dit kan op allerlei plaatsen in het lichaam voorkomen, maar het komt het vaakst voor in de benen, armen of in het gezicht. De oorzaak van oedeem kan een operatie zijn of de behandeling van kanker zoals chemotherapie of bestraling.

Je kunt bij ons een persoonlijke begeleiding verwachten met de nodige zorg en aandacht om je klachten te verminderen. Ook behandelen wij klachten ten gevolge van veneus- of lip-oedeem.

Bastion Fysio & Fit is aangesloten bij de KNGF-NVFL, Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie.

Zie ook: www.oedeemfysiotherapie.nl

  

  Waar bestaat de behandeling uit?

  Intake & behandelplan 

  Tijdens de intake worden er vragen gesteld over de klachten en gezondheid. Vervolgens wordt er gekeken naar het oedeem en vindt er onderzoek plaats. Op basis van deze gegevens wordt er een behandelplan opgesteld, waarbij gekeken wordt welke behandeling (of welke combinatie daarvan) het beste resultaat gaat geven. Tevens wordt er op maat gemaakte informatie en advies verstrekt, waarmee de patiënt zelf thuis ook aan de slag zal gaan voor het beste resultaat. Het kan voorkomen dat het resultaat wat langer op zich laat wachten waardoor het behandelplan tussentijds moet worden aangepast. Dit gaat altijd in overleg.   

  Wordt het vergoed?

  Afhankelijk van uw aanvullende verzekering worden de eerste 20 behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit deze aanvullende verzekering. Na de eerste 20 behandelingen worden de behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Je hebt hiervoor wel een verwijzing van een arts of specialist nodig.

  Bastion Fysio & Fit heeft met alle verzekeraars een overeenkomst afgesloten. Tot 18 jaar valt fysiotherapie direct onder de basisverzekering. Als je niet of onvoldoende aanvullend verzekerd bent, dan zijn de kosten voor eigen rekening.

  Binnen 24 uur een afspraak

  Bastion Fysio & Fit streeft er naar om de patiënt binnen 24 uur te behandelen. Door de flexibiliteit van ons team zijn wij 6 dagen per week beschikbaar om patiënten in te plannen. 

  Specialisten

             Marjan Rietveld