Sexuologie

Wanneer bekkenfysiotherapie bij seksuele klachten?

Zowel bij vrouwen als wel bij mannen, kunnen klachten als gevolg van functiestoornissen van de bekkenbodem goed bevredigende seksuele functies in de weg staan.

Lichamelijke en psychische factoren spelen een belangrijke rol bij seksuele functies. Denk hierbij, wat lichamelijke factoren betreft, o.a. aan de conditie van bloedvaten, diabetes, bepaalde medicijnen, hoog BMI.

Naast deze lichamelijke aspecten zijn er ook psychische factoren die een rol spelen. Vrijen gebeurt niet alleen met het lichaam maar ook met het hoofd en het hart. Om prettig te vrijen zijn voldoende opwinding, rust, aandacht, zelfvertrouwen en tal van andere factoren van belang die een positief gevoel geven. Haast, vermoeidheid, zorgen, stress, ruzie, faalangst, kortom negatieve emoties, beïnvloeden de seksualiteit negatief. 

Het hebben van voldoende kennis over de samenhang tussen lichamelijke en psychische factoren, helpt bij het verbeteren van de seksualiteit. 

Waar bestaat de behandeling uit?

De behandeling begint met een goede uitgebreide intake met aandacht voor al deze aandachtsgebieden. Daarna wordt op basis van de onderzoeksresultaten een behandelplan opgesteld. Daarna volgt een aantal behandelgesprekken gericht op het probleem. De gesprekken kunnen zowel met u alleen als samen met de partner worden gevoerd. Het aantal behandelgesprekken is afhankelijk van de aard van het probleem. 

Tijdens de behandeling wordt er veel aandacht besteed aan het geven van informatie en voorlichting. Er wordt vaak gewerkt met oefeningen en opdrachten die u thuis kunt uitvoeren.

Wordt het vergoed?

Bastion Fysio & Fit heeft met alle verzekeraars een overeenkomst afgesloten. Tot 18 jaar valt fysiotherapie onder de basisverzekering. Als wij geen overeenkomst met je zorgverzekeraar hebben of je bent niet of onvoldoende aanvullend verzekerd, dan zijn de kosten voor eigen rekening (soms pas na een aantal behandelingen). Dat verschilt per verzekeraar. Bekkenfysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. 

Binnen 24 uur een afspraak

Bastion Fysio & Fit streeft er naar om de patiënt binnen 24 uur te behandelen. Door de flexibiliteit van ons team zijn wij 6 dagen per week beschikbaar om patiënten in te plannen.  

Specialisten:

Foto: Marian Zegger & Lidy Vermeltfoort 

Specialisten

              Marian Zegger