Slaapproblematiek

Wanneer fysiotherapie bij slaapproblematiek?

Met deze therapie wordt met name slapeloosheid (insomnia) behandeld. Vaak kom je bij slaapproblemen terecht in een vicieuze cirkel waar je alleen moeilijk uit kunt komen. De therapie bestaat uit een uitleg van de slaapfysiologie, voorlichting over hoe je je slaap kunt verbeteren en uit het behandelen van de factoren die de slapeloosheid in stand houden. Daarbij kun je denken aan gedachten of gedrag, het moeite hebben met ontspannen of piekeren. Ontspanningsoefeningen en cognitieve gedragstherapie kunnen onderdeel uitmaken van de behandeling.

Als u één of meer van de volgende klachten herkent: 

 • Moeite met inslapen
 • Moeite met doorslapen
 • Onrustig slapen
 • Te vroeg wakker worden
 • Moeilijk naar bed kunnen gaan of moeite met opstaan
 • Een combinatie van bovengenoemde problemen
 • Wanneer je medicatie nodig hebt om te kunnen slapen

Slaapproblemen komen vaak voor bij overbelast zijn, overmatig piekeren, perioden van stress, angstklachten en depressieve klachten, hyperactiviteit, chronische pijn en/of vermoeidheid en bij heftige gebeurtenissen. Slaapproblemen worden vaak gemeld als een vorm van ontevredenheid met betrekking tot de kwaliteit van de slaap. Dit is niet zo gek, want slaapgebrek kan behoorlijke negatieve gevolgen hebben voor je functioneren en je gezondheid. Een te kort aan slaap kan bovengenoemde klachten juist ook veroorzaken.

 

  

Waar bestaat de behandeling uit?

De intake begint met een uitgebreide inventarisatie van uw slaapprobleem. Dit wordt gedaan met een gesprek, het invullen van een vragenlijst en een slaapdagboek.

De invloeden van uw dag lopen door in de nacht en daarbij zullen de gevolgen van je slechte nachtrust doorlopen in de dag die erop volgt. Systematisch worden de onderliggende oorzaken en in standhoudende factoren van uw klachten en het slaapprobleem inzichtelijk gemaakt, aangepakt en middels een passend behandelplan opgelost. 

De therapie bestaat uit inzicht verkrijgen in hoe uw klachten samenhangen met slaapproblemen, uitleg van de gezonde slaapfysiologie, voorlichting over hoe u uw slaap kan verbeteren.

Daarnaast het behandelen van de factoren die de slapeloosheid veroorzaken, bevorderen of in stand houden.

Daarbij kun u denken aan:

 • Uitleg over invloed van beweging, ontspanning en uw dagindeling op uw slaap en hoe u dat kunt verbeteren
 • Ontspannen leren omgaan met de gevolgen van uw slaapprobleem waardoor stress vermindert en u uit de vicieuze cirkel komt van slecht slapen”.
 • Ademhalings/ontspanningoefeningen en manieren ontdekken om ontspanning te vinden
 • Anders leren omgaan met spanning/stress en piekeren
 • Uw persoonlijke grenzen leren voelen en respecteren

 

Wordt het vergoed?

Bastion Fysio & Fit heeft met alle verzekeraars een overeenkomst afgesloten. Tot 18 jaar valt fysiotherapie onder de basisverzekering.    Als wij geen overeenkomst met je zorgverzekeraar hebben of je bent niet of onvoldoende aanvullend verzekerd, dan zijn de kosten voor  eigen rekening (soms pas na een aantal behandelingen). Dat verschilt per verzekeraar.  

Slaapproblematiek therapie valt onder de aanvullende verzekering. 

Binnen 24 uur een afspraak

Bastion Fysio & Fit streeft er naar om de patiënt binnen 24 uur te behandelen. Door de flexibiliteit van ons team zijn wij 6 dagen per week beschikbaar om patiënten in te plannen.  

Specialisten

          Marlies Jongmans