Kaaktherapie  

Wanneer fysiotherapie voor de kaak?

Kaakklachten en de gevolgen ervan kunnen problemen geven op het werk, in het gezin of in het sociale leven. De tandarts kan kaakklachten herkennen. Hij/zij kan je ook verwijzen naar een gespecialiseerde therapeut. Deze therapeut is extra geschoold in het hoofd – kaak- nekgebied.

De therapeut kijkt of er een aanwijsbare oorzaak is waar iets aan te doen valt. Zo zouden bijvoorbeeld de nek, het kaakgewricht, de kauwspieren, het gebit, en de zenuwbanen van het hoofd hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn.

Mogelijke oorzaken van kaakklachten zijn:

  • Klachten na een tandarts bezoek (te lang openen – te ver openen van de mond) .
  • Trauma tegen het hoofd of nek.
  • Gewoontes als buik slapen en nagelbijten.
  • Overmatige stress. Veel mensen die dagelijks stress hebben klemmen te veel de tanden op elkaar, knarsen in de slaap etc. Hierdoor wordt de kauwspier overbelast.
  • Systemische ziektes (ziektes waarbij het hele lichaam is aangetast), zoals reuma, osteo-artrose (gewrichtsslijtage) of  fibromyalgie (pijn in bindweefsel en spieren).

Waar bestaat de behandeling uit?

Er zijn verschillende behandelingen die kaak(gewricht)klachten kunnen verminderen of zelfs kunnen oplossen. De behandeling is sterk afhankelijk van de oorzaak van het probleem.

Vaak worden pijnstillers (zoals ibuprofen) voorgeschreven om de pijn te verlichten. Wanneer deze pijn wordt onderdrukt krijgen de kaakspieren de kans om zich te ontspannen, wat kan resulteren in verlichting. Bastion Fysio & Fit biedt fysiotherapeutische oefeningen, dry needling, triggerpointtherapie en massagetherapie. In sommige gevallen is het ook aangewezen om ijs-warmte therapie te gebruiken, om de pijn tijdelijk te verlichten.

Intake & behandelplan

Na een gesprek over de klachten en een onderzoek zal een behandelplan worden opgesteld en worden besproken. Het onderzoek bestaat uit: het in kaart brengen van wat de stoornissen betekenen in het dagelijks leven. Het zoeken naar de oorzaak en zo mogelijk de stoornis opheffen. Hierbij wordt dan de hele keten onderzocht omdat nek- kaakgewricht- hoofd en bijbehorende zenuwbanen en spieren  invloed op elkaar hebben.

Tevens worden er oefeningen en adviezen meegegeven voor thuis. Mogelijk wordt er contact gezocht met de tandarts en eventueel met een kaakchirurg.

 

Wordt het vergoed?

Bastion Fysio & Fit heeft met alle verzekeraars een overeenkomst afgesloten. Tot 18 jaar valt fysiotherapie onder de basisverzekering.    Als wij geen overeenkomst met je zorgverzekeraar hebben of je bent niet of onvoldoende aanvullend verzekerd, dan zijn de kosten voor eigen rekening (soms pas na een aantal behandelingen). Dat verschilt per verzekeraar.  

Kaaktherapie valt onder de aanvullende verzekering.  

Binnen 24 uur een afspraak

Bastion Fysio & Fit streeft er naar om de patiënt binnen 24 uur te behandelen. Door de flexibiliteit van ons team zijn wij 6 dagen per week beschikbaar om patiënten in te plannen.  

Specialisten

            Rein Bastiaanse